GY.I.K.

Hogyan tudom összehasonlítani az autósiskolák ajánlatait?

 

 • Elméleti tandíj: Fontos, hiszen ezt kell először kifizetni. De az is fontos, hogy ne csak az elméleti díjakat hasonlítsuk össze, hanem egészében nézzük a teljes képzési költségeket.

 

 • Számítógépes gyakorlás: Szegeden 2003 óta az elméleti vizsga (így a Kresz vizsga is) érintőképernyős számítógépeken történik – a korábbi tesztlapos helyett. E-learninges tanulóinknak a tananyagban, biztosítunk gyakorlási lehetőséget. Tantermi oktatást választóknak pedig hozzáférést biztosítunk az e-learninges tananyaghoz is.

 

 • Regisztrációs díj: Sajnos sok iskola ilyen címen is pénzt szed a jogosítványra áhítozó tanulóktól.
  Nálunk ilyen NINCS!
 • Vezetési óra díja: Ebben elég sok eltérés, és sok buktató is van.Három féle óradíjat különböztetünk meg: az alapórát, (általában ez az akciós, és nem szólnak róla, hogy a többi nem az), a pótórát (ami nem az első vizsga utáni órákat jelenti(!),hanem a kötelezően felülieket), és a vizsgaórát (ami a forgalmi vizsga alkalmával vezetett órát jelenti). Érdemes az autósiskoláknál külön mindegyiknek az árára rákérdezni.
  Nálunk az alap- és a pótóra ugyanannyiba kerül.
 • Tanpálya használati díj: Az autósiskolák fizetik a tanpálya fenntartójának. De sok iskola a tanulóktól ezen a címen külön szed pénzt.
  Nálunk ezt az óradíj tartalmazza, külön nem szedjük be.
 • Elsősegélynyújtás: Minden esetben külön kell vele számolni, ugyanis nem képezi a jogosítvány szerzés szerves részét.
  A Vöröskereszt szervezésében is járhat tanfolyamra, és az autósiskolák is szoktak szervezni, sőt egyénileg is fel lehet készülni.
  A vizsgát mindig a Vöröskeresztnél kell tenni.
  Az általunk szervezett tanfolyamról autósiskolánk ügyfélfogadóiban tájékozódhat!
 • Vizsgadíjak: A legtöbb esetben az akciós árba az iskolák nem számolják bele a vizsgadíjakat. Így sokkal olcsóbbnak mutatva a jogosítvány megszerzését. Érdemes tehát rákérdezni, hogy a kalkulált ár mit tartalmaz, és mit nem.

 

 

Szüleimmel kell mennem beiratkozni, ha nem vagyok 18 éves?

Nem. Persze a hozzájárulásukra azért szükség van. Azok a tanulók, akik még nem töltötték be a 18. életévüket, azoknak a képzési szerződését alá kell íratni a törvényes képviselővel is.

 

 

Mikor kell fizetnem?

Ez autósiskolánként eltérő, érdemes erre rákérdezni! Nálunk részletfizetési lehetőség van. Az első részlet befizetésének határidejéről érdeklődj az ügyfélfogadóinkban. Nem kérünk előre óriási összegeket, csak az elméleti tan- és vizsgadíjat! A pontos összegek a kategóriáknál találhatóak.

 

 

Mikor és hol kell a tanfolyamra jelentkezni?

Tanfolyamra legkésőbb a jelentkezési határidő napján lehet jelentkezni. A kapcsolat menüpontban megtalálható minden elérhetőségünk. Az aktuális tanfolyamindulás időpontjai a honlapunk jobb felső sarkában a szerepelnek.

 


Mit kell magammal vinni a beiratkozáshoz?

Ez minden kategóriánál eltérő lehet, így a kategóriák saját menüpontjában megtalálható.

 

 

Hány órát kell vezetnem?

A rendeletben előírt kötelező óraszámot mindenképpen teljesíteni kell („B” kategória esetén ez 29 óra). A szakmai statisztikák azonban azt mutatják, hogy személyautón egy átlagos kezdő tanulóvezetőnek legalább 40-45 órára van szüksége ahhoz, hogy már az első forgalmi vizsgáját sikeresen teljesítse. Hogy valaki mennyi idő alatt tudja elsajátítani az alapvető biztonságos közlekedéshez elegendő gépjárművezetői tudást, az nagymértékben függ az illető egyéni adottságaitól. Ezt is – mint bármi mást – van, aki könnyen elsajátítja, és van, aki nehezebben. Ezért nem lehet pontos választ adni arra a kérdésre, hogy mennyi időbe telik a jogosítvány megszerzése.

 

 

Nyáron vagy télen tanuljak vezetni?

Jellemzően a tanulók zöme a nyári időszakban szeretne jogosítványt szerezni, akkor viszont nagyon gyorsan. Így aztán egy kis tumultus szokott kialakulni a gyakorlati oktatóknál. Javasoljuk, hogy aki teheti, ősszel és télen is tanuljon vezetni. A téli vezetésnek további előnye az is, hogy aki megtanulja uralni az autót téli, csúszós utakon, annak valószínűleg nyáron nem lesz problémája, viszont ez fordítva nem igaz.

 

 

Egész évben lehet motor jogosítványt szerezni?

A személyautóval ellentétben, a gyakorlati motoros képzés – érthető okokból – a téli időszakban szünetel. Ez azt jelenti, hogy a kresz tanfolyamot az év bármely szakában elvégezhető, (akár télen is) de a gyakorlati oktatásra csak akkor kerülhet sor, amikor ezt az időjárás (és a Vizsgaközpont) már engedi.

 

 

Kis vagy nagy autóval tanuljak vezetni?

Véleményünk szerint nem az autó mérete a lényeg. Ha nem egy ugyanolyan típusú és évjáratú autót fog csak a későbbiekben vezetni (aminek elég kis esélye van), akkor úgyis hozzá kell majd szokni ahhoz. Sokkal fontosabb az oktató személye. Az autó mérete csak megszokás kérdése. Így javasoljuk hogy oktatót válassz, és ne autót! Természetesen az oktatóválasztásban szívesen segítünk.

 

 

Automata-váltós autóval is tanulhatok vezetni?

Igen. Autósiskolánkban 2006 óta lehetőség van automata-váltós autón tanulni. De ezt csak azoknak javasoljuk, akik biztosak benne, hogy hagyományos váltós autót nem akarnak vezetni, mivel aki automataváltós gépkocsival vizsgázik, annak a korlátozás a vezetői engedélyébe is bekerül. De aki biztos benne – mert például otthon is olyan van – annak kifejezetten ajánljuk, mert sokkal egyszerűbben, és gyorsabban lehet vele megtanulni vezetni. Bővebb leírás az „Automata váltós autón képzés” menüpontban található.

 

 

Mozgássérült vagyok, mit kell tennem, hogy jogosítványt szerezhessek?

Először is kérjük, vegye fel a kapcsolatot velünk annak eldöntésére, hogy a rendelkezésre álló autónkat vezetni tudja-e. (A mi autónkon az alsó végtagok sérülése, részleges, vagy teljes hiánya esetén, vagy a karok bizonyos fokú sérültsége esetén is szerezhető vezetői engedély.) Az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézet Orvos-szakértői Bizottsága által adott Orvosi alkalmassági vélemény birtokában kezdhető meg a tanfolyam. Bővebb leírás a „Mozgásukban korlátozottak oktatása” menüpontban található.

 

 

Mit kell magammal vinnem vizsgára?

 • Érvényes személyazonosító igazolvány (pl.: személyi igazolvány, vagy útlevél)
 • Lakcímkártya
 • Érvényes vezetői engedély (ha van)
 • Vezetői igazolvány (ha van)
 • Vizsgaigazolás (ha van)
 • Eredeti iskolai bizonyítvány

 

 

Hol fogunk vizsgázni?

KAV Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont

Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság

Dél-Alföldi Járművezető Vizsgáztatási és Utánképzési Főosztály

Csongrád Megyei Vizsgaszervezési és Utánképzési Osztály-nál, 

Kereskedő köz 3-5 szám alatt.

A vizsga előtt mindig megbeszéljük, hogy ki, mikor, hogyan tud a helyszínre érkezni.

 

 

Jogosítványom van, de szeretnék gyakorolni, mit tegyek?

Az adott kategóriában érvényes jogosítvánnyal (vezetői engedéllyel) rendelkezők gyakorlási lehetősége folyamatos, így az autósiskolánk valamelyik ügyfélfogadójában tett jelentkezés után az oktató és a tanuló időbeosztásán múlik. Minden kategóriában van lehetőség a gyakorlásra, a motoroktól a nehézpótig, és akár automata-váltós autóval is. Ha Ön úgy gondolja, a gyakorlati képzés megkezdése előtt lehetőség van akár szimulátoros gyakorlásra is. Itt minden kockázat nélkül leküzdhetőek a félelmek.

 

 

Mit tegyek, ha oktatót szeretnék váltani?

Ha bármilyen okból ilyen igény merül fel, akkor haladéktalanul jelezni kell ezt az autósiskolánk ügyfélfogadói valamelyikében, és segítünk másik oktatót választani.

 

 

Mi a különbség az alapóra, a pótóra, és a vizsgaóra között?

Az alapóra: a hatóság által meghatározott kötelező óra. Személygépkocsi esetében ez 29 óra (9 a rutin pályán +20 a forgalomban). Az ezen felül vezetett órák már pótórának számítanak akkor is, ha még vizsga nem történt. A pótóra: a kötelező órán felüli órák. Vizsgaóra: az az óra, amikor a vizsgaesemény történik. (Tehát a vizsga alkalmával fizetni kell a vizsgadíjat, és a vizsgaórát is!)

 

 

Mennyibe kerül egy vizsga/pótvizsga?

E tekintetben nem lehetnek eltérések az autósiskolák között, mert a vizsgadíjakat a 84/2009. (XII.30) KHEM rendelet szabályozza. Viszont a vizsgadíjak kategóriánként és vizsgarészenként is eltérnek. (Ezeket az egyes kategóriáknál megtalálod) Elmélet esetén általánosságban elmondható, hogy csak abból a részből kell pótvizsgázni, amiből nem sikerült a vizsga. Motor, személygépkocsi és busz esetén csak kresz vizsga van, tehergépkocsi esetén szerkezettan és munkavédelem is. A nehézpótkocsinál kresz és szerkezettan vizsgát kell tenni. A pótvizsga minden esetben ugyanannyiba kerül, mint az első vizsga. Gyakorlati vizsgánál a vizsgadíjon felül vizsgaórát is kell fizetni. Ez vizsgarészenként és autósiskolánként is eltérő. A rutin vizsgán van, hogy rendelkezésre állási díjnak hívják. A forgalmi vizsgán rendszerint vizsgaórának hívják.

 

 

Mi a rutin és a járműkezelési vizsga között a különbség?

A motorok esetében régen amit rutin vizsgának hívtak, az kibővült tartalommal a járműkezelés nevet kapta. Itt a rutinpályán végzett vezetési feladatok mellett, a napi elindulás előtti, és néhány egyéb biztonsági ellenőrzési feladatot kell megoldani. A rutin vizsga ma is létezik, de csak a tehergépkocsi, a nehézpótkocsi és buszvezetői vizsgáknál.
2012-től a személygépkocsi oktatásnak nem része sem a rutin, sem a járműkezelési vizsga.

 

 

Mi az a Bü vizsga?

Biztonsági ellenőrzés és üzemeltetés.  „C”, a „C+E” és a „D” kategóriásoknak kell ilyen tanfolyamon részt venni, és ebből vizsgát tenni. A vonatkozó jogszabályok értelmében a Bü vizsgát minden esetben az elméleti vizsgák után és a forgalmi vizsgát megelőzően kell letenni. Bü tanfolyam és vizsga alól az alaptanfolyam megkezdése előtt a „Mentesítések”-ben felsorolt végzettség megléte esetén kérhető felmentés.

 

 

Sikeres forgalmi vizsga után hol és hogyan tudom intézni a jogosítványomat?

A Vizsgaközpont elektrónikus úton továbbítja a Kormányablak felé a sikeres forgalmi vizsgáról szóló igazolást.

Az orvosi alkalmassági véleménnyel és az elsősegélykártyával kell a  Kormányablakban kérni az új jogosítvány (vezetői engedély) kiadását.

A Kormányablak ügyfélfogadási idejéről, és az időpontfoglalásról az alábbi címen tájékozódhat:
https://magyarorszag.hu/

 


Sikertelen KRESZ vizsga esetén elveszik a már meglévő jogosítványomat?

Nem! A megszerzett kategóriát a sikertelen KRESZ vizsgával nem lehet elveszíteni.

 


Mennyi időm van a jogosítvány megszerzésére?

Több fontos határidő is van.
A tanfolyam (vagy e-learninges tananyag) megkezdésétől számított 9 hónapon belül (sikeres vagy sikertelen) KRESZ vizsgát kell tenni.
A tanfolyam (vagy e-learninges tananyag) megkezdésétől számított 12 hónapon belül SIKERES KRESZ vizsgát kell tenni.
A sikeres KRESZ vizsgától számított 2 év áll rendelkezésre a forgalmi vizsga letételére.
Bármelyik határidő elmulasztásával minden elvégzett tanfolyam, megszerzett vizsga és levezetett óra “elvész”, tehát jogosítvány  megszerzéséhez mindent újra kell kezdeni.
(Természetesen az elsősegélyt kivéve, mert azt csak egyszer kell megszerezni)

B/2020/000608