Mit vontathatok?

Bárki életében eljöhet a pillanat, amikor valamit el kellene vontatni, de nem  biztos benne, hogy a vezetői engedélye alapján ezt megteheti-e.

Az autó és a pótkocsi mekkora lehet, azt a forgalmi engedélyekből kiderül, de akkor még nem lehetünk biztosak benne, hogy a vezetői engedélyünk alapján jogosultak vagyunk a szerelvény vezetésére.

Először is tisztázzunk néhány alapfogalmat.

Könnyű pótkocsi 750 kilogramm megengedett legnagyobb össztömegig, felette nehéz pótkocsiról beszélhetünk. A pótkocsi tengelyeinek száma nem számít.

Önsúly a jármű saját tömege, a forgalmi engedélyben általában „G” kód mellett található.

Megengedett legnagyobb össztömeg a jármű teljes terhelhetősége, a forgalmi engedélyben általában az „F.1.” kód mellett található.

Az első nemzetközi vezetői engedély kategória megszerzésének napjától számított minimum két évig a vezetői engedély kezdő vezetői engedélynek minősül. A kezdő vezetői engedéllyel a „B”, a „C” és a „D” kategóriára, továbbá a „C1” és a „D1” kategóriára érvényesített bejegyzéssel – a Magyar Honvédség kezelésében lévő járművek kivételével – pótkocsi nem vontatható.

Nézzük meg, hogy a már nem kezdő vezető engedély milyen kategóriája birtokában mit vezethet.

 

 

 

 

 

 

 

 

Amennyiben az autónk és a vontatni kívánt utánfutó, lakókocsi vagy netán autószállító tréler a fenti kategóriákba nem fér bele, akkor csak „B” kategóriás vezetői engedéllyel nem vezethető. Akkor sem, ha az autó forgalmi engedélye lehetővé teszi.

Ekkor vagy másra bízzuk a szerelvényünk vezetését, vagy egy új kategória megszerzését tűzzük ki célul.

Gépkocsiból és nehézpótkocsiból álló járműszerelvény „B96” vagy „B+E” kategóriával vezethető.

 

 

 

 

 

 

 

 

Iskolánkban mind a B96, mint a B+E kategória megszerzésére van lehetőség. A tanfolyamok részletes leírását a kategóriákra kattintva érheti el.